26 Nisan 2012 Perşembe

HABER BAŞLIKLARI

                             







 HABERLERİN GÜVENİLİRLİĞİNİN 5 TEMEL SORU ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ




1)HABER KİM TARAFINDAN OLUŞTURULMUŞTUR?
Birinci haber güneş gazetesi  editörleri, foto muhabirleri, muhabirleri tarafından 24.05.2012 tarihinde  yayımlanmıştır.
İkinci haber hürriyet  gazetesi editörleri,muhabirleri,foto muhabirleri tarafından 24.05.2012 tarihinde yayımlanmıştır.
2)DİKKATİMİ ÇEKMEK İÇİN HANGİ TEKNİKLER KULLANILMIŞ?
Fotoğraflarla haberler desteklenmiş,haberin ilgi çekici başlıkları büyük puntolar ile ve farklı renklerle yazılmıştır.Ayrıca yangının büyüklüğüne korkunçluğuna dikkat çekilmiş.Hürriyet gazetesi ayrıca olayın gerçekleştiği yer olan Bakırköy  belediye başkanının konuşmasına yer verilmiş.
3)BAŞKALARI BU HABERİ DAHA FARKLI NASIL ANLAMIŞ OLABİLİR?
Güneş gazetesinde haberin dehşet boyutuna ilgi çekmiştir.Haberin sunduğu bilgiler doğrultusunda yangının sebebinin tam olarak bilinmediği ancak kundaklamalardan şüphelenildiği belirtilmiştir.Haberden başkaları farklı sonuçlar çıkarabilirler ;çünkü kundaklama olduğu tam ve kesin değildir.Okuyucu yangının nasıl çıktığı ile ilgili şüpheye düşebilir.
Hürriyet gazetesinin haberine göre ise yangının kundaklama sonucu ortaya çıktığı belediye başkanının da  sözleri ile kesinleştirilmiştir.Ayrıca aynı bölgede 15 gün önce yine yangın çıktığını belirtilmiştir.Bu haberi de okuyucu daha objektif olarak ve bu bölgenin daha önce de yangınlar ile karşılaştığının farkına vararak okuyabilir.
4)HABERDE HANGİ BAKIŞ AÇILARI ÖN PLANDA TUTULURKEN HANGİLERİ ARKA PALANA İTİLMİŞTİR?
Güneş gazetesini haberine göre hasarın maddi boyutu ön plana çıkarılmıştır.
Hürriyet gazetesinin haberinde ise yangının şiddetin ve etkisini büyüklüğü göz önünde tutulup uzak bölgeler olan adalardan dahi görüldüğüne dikkat çekilmiştir.
5)BU HABERDE NE AMAÇLANMIŞTIR?
Güneş gazetenin haberinde yangının  korkutucu yönü okuyucuya  aktarılmak istenmiş,yangının sebebi tam olarak belirlenmemiş,amaç tamamen okuyucunun dikkatini çekmek ve okuyucuya bilgi vermektir.
Hürriyet gazetesinin haberinde amaç, bu bölgenin bu yangından önce de yangına maruz kaldığını okuyucu ile paylaşmak ve kundaklama sonucu yangının çıkmış olabileceğini savunmaktır.




Haberlerin ikisi içinde doğru veya yanlış diyemeyiz bu türden birbiri ile çelişen  haberlerde kesinlik yoktur.Haberlerin kaynağı da kesin olarak bilinmemektedir.Bu nedenle okuduğumuz her haberi gerçekmiş gibi değerlendirmemeli,eleştiri süzgecinden geçirdikten sonra inanıp inanmayacağımıza karar vermeliyiz Özellikle üniversite mezunu olan kesim aydın kesim olarak bilinir,en azından  biz üniversite öğrencileri ve  üniversite mezunları okuduğumuz haberleri bu 5 temel soru çerçevesinde ele almalıyız.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder